
Cascara je sušená dužina z kávových třešní.
Káva není jen zrnko, káva je ovoce. Podzim není jen o kávě, podzim je i o čaji. Když v nadcházejícím sychravém počasí hledáte něco na usrkávání, a nejste zrovna naladění na hrnek filtru, sáhněte po Cascaře.
Ta naše nová, z Bolívie, má chuť šípkovější, než šípkový čaj, a lžička medu v šálku s ní probudí padesát odstínů podzimu.
Mimoto Cascara obsahuje vitaminu C víc než kdejaký citrus, antioxidanty a minerály. A odhadem asi třetinu kofeinu ve srovnání s kávou.
Zkrátka vše co je potřeba k boji se zkracujícími se dny.
Jak si Cascaru připravíte?
Stejně jako sypaný, nebo třeba šípkový čaj - ideálně ve french pressu zalijte 20 gramů Cascary 500 ml horké vody.
Po deseti minutách sceďte. Určitě ji ochutnejte samotnou, a podle chuti přidejte med, nebo třtinový cukr.
Ještě nevíte co je Cascara?
Cascara, v překladu doslova slupka, jsou sušené kávově třešně - tedy jen jejich slupky a dužina.
Kávová zrnka jdou po oloupání do pražičky, a slupky, ty chutné, se sušší.
V létě vám připomeneme, že Cascara se skvěle pije i ledová, ale o tom až příště.