Lilek je cenným zdrojem vitamínů i minerálů a obsahuje málo kalorií.
Sklízení lilku:
Jakmile se na keříku začnou tvořit první plody, doporučuje se vybrat jich jen několik a ostatní odstranit, aby rostlina měla sílu všechny vyživit do plné zralosti. Případně rostlině dopřejte oporu v podobě tyče, aby nedošlo ke zlomení celého stonku. Plody podle odrůdy dorůstají hmotnosti téměř 500 g. Platí však pravidlo, že menší a mladší bobule jsou chutnější, starší a tmavší se rychleji kazí a hořknou.
Skladování lilku:
Lilek je velmi citlivý na změnu teploty, a to i po jeho sklizení. Utržený plod podléhá rychlé zkáze. Pokud jej dáte do lednice, vydrží nejdéle týden. Menší plody, které jsou stále pevné, v pokojové teplotě dozrají a měly by se okamžitě konzumovat. Pokud chcete lilek dlouhodobě uchovat, zpracujte jej do některého z pokrmů a ten následně můžete zamrazit.