Bazalka vytrvalá je keřová odrůda bazalky. Má velmi intenzivní bazalkové aroma, fialové a bílé květy, stonek dřevnatí, zastřiháváním se tvoří malý stromek s bazalkovou korunou.
Tato odrůda je odolnější proti podnebí. Velmi lehce zazimovatelná - doporučuji uložit na zimu do prostor ideálně mezi teplotou 5-15 stupňů.
Použití
Bazalka se v kuchyni používá sušená i čerstvá a upřednostňují se její lístky. Sušená se používá spíše jako koření, zatímco čerstvá se používá do salátů (i jako dresink), omáček, polévek, k těstovinám, luštěninám či dušenému masu. Výborně si rozumí s jídly, kde se vyskytují rajčata. Je typická především pro italskou kuchyni.
Péče a sklizeň
Jakmile se na bazalce objeví lístky a výhonky, lze je začít sbírat. Je potřeba mít ovšem na paměti, že v době před vykvetením má bazalka nejsilnější aroma, které může být nepříjemné. Hlavní sklizeň proto začíná, až se na rostlince objeví květy. To se děje v průběhu června a pokud při sběru nebude rostlinka porušena, vykvete ještě v září. Pokud bazalka roste doma v květináči na okně, je možný celoroční sběr úrody.