Jedná se o bílý, polotvrdý, zrající sýr, balkánského typu, na řezu světlý se soustavou malých dírek (tzv. síťkou). Vyznačuje se máslovou, slanou až pikantní, lehce sladkokyselou, výraznou chutí a pružnou konzistencí.
Za studena je skvělý do sendvičů, sýrových mís i jen tak jednoduše s tmavým chlebem a černým pivem, jak jej s oblibou konzumují Švýcaři. V teplé kuchyni se ideálně hodí k zapékání, přípravě nákypů a zejména švýcarské speciality- fondue. Výborně se doplňuje s chutí piva i vína.
Pro nás poněkud zvláštně znějící jméno dostal tento sýr podle východopruského města Tilsit (česky Tylže), ve kterém jej v osmnáctém století začali vyrábět přistěhovalci z Nizozemí či Švýcarska (v tom se historické zdroje poněkud rozcházejí).
V současné době se pro svou jedinečnou chuť pod různými krajovými názvy vyrábí a hojně konzumuje v celé Západní i Severní Evropě, ale u nás je stále ještě relativně méně známou novinkou.