Patizon patří do jedné velké rodiny tykví, vzhledem se ovšem od svých příbuzných cukety a dýně liší. Má tvar disku s nepravidelně zvlněnými okraji, takže připomíná létající talíř. Tradičně je bílý, ale dekorativní jsou odrůdy žluté, oranžové, zelené, některé mají zelené pruhy a skvrnky.
Tato velikost je ideální na patizonové řízky, plnohodnotné 4 porce. Sezonní úžasná mňamka.
Zeleninový salát, v němž prim hraje právě patizon, může představovat například lehký oběd v parný letní den.
Patizon očistíme, zbavíme zrníček a nakrájíme na kostičky. Zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a dáme grilovat na grilovací pánev nebo do předehřáté trouby na 200 °C. Grilujeme, dokud nezačne hnědnout.
Piniové oříšky opražíme nasucho na pánvi, aby získaly lahodnější a plnější chuť.
Cherry rajčata a okurku nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Přidáme prolisovaný česnek, olivový olej, balsamico a špetku soli a pepře.
Grilovaný patizon necháme vystydnout a dáme ho do mísy k nakrájené zelenině. Přidáme na kostičky nakrájenou mozzarellu, opražené vlašské ořechy, čerstvou bazalku a v případě potřeby dochutíme olivovým olejem, balsamicem, solí a pepřem.