Poctivé, ručně vyráběné těsto, ze kterého vyrobíte voňavé vánoční cukroví plné másla, ořechů a sladké vůně.
Jasná volba, pokud chcete péct sama nebo s dětmi, ale nemáte čas na přípravu těsta. Proto jsme tu my a moc rádi vám s přípravou pomůžeme.
Návod na přípravu
Posypte vál moukou, připravte si váleček, formičky, zástěru a ruce vaše i vašich dětí.
Troubu rozehřejte na 180 °C a plech vymažte máslem nebo jednoduše vyložte pečicím papírem.
Těsto nechte chvilinku při pokojové teplotě povolit, ale ne moc dlouho, spařilo by se a vám by se s ním pak špatně pracovalo. Ztratilo by pružnost, trhalo by se a bylo by lepivé.
Rychle rozvalte, při rozvalování klidně nadzvedněte a otočte spodní stranou nahoru, aby se vám vyvalovalo lépe a rovnoměrněji. Pozor, moukou podsypávejte s citem, ať ho nepřemoučíte.
Pak formičky do ruky a vykrájejte tvary, přeneste je na plech a šup s ním do trouby.
Pečte do lehkého zrůžovění. Pak vytáhněte z trouby a sesuňte na pracovní plochu, aby cukroví vychladlo.
Pozor! Po vytažení budou tvary ještě lehce měkké, tak ať si je nepomačkáte. V tom je výhodou péct cukroví na pečicím papíru, protože jedním tahem cukroví z plechu hravě stáhnete. Ale i tady opatrně, protože jedním tahem se cukroví dá stáhnout rovnou i na podlahu :-)
Vychladlé cukroví slepujte marmeládou nebo krémem, máčejte v čokoládě nebo nechte jen tak na sucho či ho potřete „mrazivou" bílkovou polevou. Vše je na vaší kreativitě, náladě a chuti.
Přejeme vám příjemné pečení plné vánoční pohody a hřejivých zážitků. A potom, samozřejmě, i dobrou chuť!
Tohle těsto můžete s klidem použít i do strojku.