Mozzarella je sýr vyrobený z takzvaného točeného tvarohu.
Aby se mléko srazilo, přidává se do něj iniciační kultura a syřidlo.
Tvaroh se nakrájí na velmi malé kousky a nechá se usadit.
Potom se vytáhne ze syrovátky a míchá se ve vařící vodě, dokud se z něho nevytvoří hladká a lesklá masa.
Z ní se odkrajují malé kousky, formují se a namáčejí do slaného syrovátkového roztoku.
Mozzarela se hodí jak na salát tak jen jako pohoštění pro přátele třeba k vínu.
Chováme 2 původní česká plemena - Česká straka, Česká červinka, a plemeno Jersey.
U českých plemen hlídáme křížení a šlechtění tak, aby se zachovali hodnoty A2 mléka, tuto hodnotu držíme i u mléka vykupovaného z blízké farmy.
Z důvodu složitosti a nákladnosti na certifikaci však mléko jako A2 certifikované nemáme.