Často se u xylitolu setkáte s označením březový cukr. To ale není správné, xylitol chemicky nepatří mezi cukry, ale mezi polyalkoholy. V přírodě se běžně vyskytuje v bříze, některých druzích ovoce (např. v malinách, švestkách) nebo kukuřici. S klasickým bílým cukrem má stejnou pouze chuť, barvu a strukturu.
Xylitol je velmi populární ve Finsku, které se považuje za jeho “domovskou zemi”. Používá se při výrobě cukrovinek, zejména pak při výrobě žvýkaček.
Účinky: Konzumace potravin/nápojů obsahujících xylitol místo cukru vede k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po jejich konzumaci v porovnání s potravinami/nápoji obsahující cukr.
Také přispívá k zachování mineralizace zubů.
Výhody:
sladidlo přírodního původu s velmi nízkým glykemickým indexem 12, obsahuje o 40 % méně kalorií než u běžného cukru (pouze 2,4 kalorie na 1 g). Využití: Xylitol má stejnou sladivost jako klasický bílý cukr, takže jej v receptech lze nahradit v poměru 1:1. Můžete ho přidat do kaše, smoothie nebo do těsta při pečení.
Při nadměrné spotřebě může mít projímavé účinky.