Rozinky jsou sušené bobule hroznového vína. K nám se převážně dovážejí z USA, Mexika, Austrálie, Řecka a Turecka. Na výrobu rozinek se totiž používají velmi sladké plody, které potřebují teplejší klima. Obsahují vysoké množství rychlých sacharidů, takže se hodí pro rychlé doplnění energie nejen pro sportovce ale i např. pro děti.
Využití
Pokud máte chuť na sladké, můžete sníst pár kousků rozinek samostatně nebo je přisypat do cereálních kaší či müsli. Hodí se i jako přísada do různých pečených moučníků jako je štrúdl nebo vánočka. Použít je ale můžete i do kuskusu na sladko, indické omáčky čatní nebo do ovocných salátů s jablky.
Věděli jste, že?
Rozinky vznikly vlastně náhodou – když hrozny na slunci uschly a smrskly se, lidé zjistili, že i tak jsou tyto plody velmi chutné. Jejich historie sahá až 4000 let hluboko, známé byly již ve starém Egyptě či Římě.