Jedná se o velice výživnou pochoutku bohatou na kvalitní rostlinné tuky. V porovnání s ostatními ořechy mají nízký obsah sacharidů (přibližně 14 g/100 g).
Vlašské ořechy díky vysokému obsahu tuků snadno žluknou. Proto je důležité je skladovat v temnu a v dobře uzavřeném obalu nebo nádobě.
Využití
Vlašské ořechy se dají konzumovat přímo, nebo se mohou tepelně upravit pro zvýraznění chuti. Hodí se skvěle do sladkého pečiva, sladkých krémů, domácího müsli, salátů na dochucení cereálních kaší. V kombinaci s kozím sýrem nebo nivou jsou fantastické. Mají široké využití v RAW kuchyni. Z vlašských ořechů se také lisuje olej, vyrábí se mouka a rostlinné mléko.
Věděli jste, že?
Jádro vlašského ořechu připomíná svým tvarem lidský mozek. Možná právě z tohoto důvodu byly ořechy považovány za výživu pro mozek. Podle keltských legend je ořech symbolem koncentrované moudrosti.