V Šardicích jim říkají „margaše”, na Vysočině „pekáče”, v Mistříně „přesňáky”, jinde „žebrácké placky” nebo „laty”. U nás v Hodoníně jsou to „patenty”.
Lokše - tenounké bramborové placky z vařených brambor, mouky a soli, se tradičně pekly na suché plotně kamen nejen na jižní Moravě a u našich sousedů na Slovensku. Poznáte je podle charakteristických tmavých puchýřků.
Lokše na sladko
Tradičně se lokše mastily sádlem, plnily švestkovými povidly a sypaly mletým mákem smíchaným s cukrem. Výborné jsou ale třeba jen potřené máslem, posypané skořicí a cukrem. Mohou se plnit i ovocem, džemy, zakysanou smetanou, tvarohem, ořechy nebo jednoduše pokapat javorovým sirupem.
Lokše na slano
Dříve se lokše často potřely kachním nebo husím sádlem a jedly se jen tak. Dají se vylepšit rozpuštěným máslem, rozetřeným česnekem, rozmixovanými škvarky nebo třeba cibulkou. Lokše se hodí jako příloha k polévkám, zelenině i pečenému masu. Nahrazují také knedlíky a přímo skvěle chutnají plněné kysaným zelím s uzeným masem, ale náplně mohou být různé - například tvarohové pomazánky nebo brynza.