




II. jakost
U produktů se mohou objevovat drobné vady. Zelenina a ovoce již nemusí být v té nejlepší kondici, např. mrkev může být zlomená, brambora již může mít pár vrásek atp. Víme, že v nedokonalosti je krása a proto dáváme šanci i produktům, které by jinde neobstály.
Jedná se o kusy s odlomenými stopkami, výrůstky, nepravidelnými tvary, škrábanci a jinými šrámy. Rozhodně se nejedná o nahnívající kusy, ale i tak je lepší tyto dýně zpracovat v kratším horizontu 1-2 týdnů, protože již nejsou v ideální kondici pro další uskladnění.
Jedna z nejpoužívanějších dýní v naší české kuchyni, to je dýně Hokkaido. Je velmi oblíbená i z toho důvodu, že není potřeba okrajovat její slupku před zpracováním - po úpravě krásně změkne. Lze ji zpracovávat do polévek, omáček, marmelád, sladkých moučníků nebo ji nakrájenou upéct s česnekem a tymiánem v troubě. Použití této dýně se opravdu fantazii meze nekladou.
Foto dýní Hokkaido je pouze ilustrativní, skutečný tvar a zbarvení se může mírně lišit.
Odrůda Solor od Rakouské semenářské firmy ReinSaat, která semena produkuje v biodynamickém režimu.