
Sójová omáčka tamari se vyrábí z přirozeně bezlepkových surovin. Kromě čtyř základních chutí (sladká, hořká, slaná a kyselá), je ještě chuť pátá - umami. Ta se označuje jako „lahodná“ nebo „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích, tedy i v sójové omáčce tamari. Vyrábí se rozdílným způsobem, než její „sestra“ shoyu, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty. Je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť. Tamari nejlépe vynikne ve studených zálivkách, omáčkách a pikantních dipech. Můžeme ji také použít do marinád nebo s ní dochutit již hotové zeleninové či luštěninové směsi. Omáčka neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.