Pro nás momentálně srdcovka, pro některé zralejší ročníky může název evokovat harissu z mládí jakožto pikantní pastu na bázi rajčat. Ty však v naší harisse nenajdete.
Recept tradiční harissy totiž pochází z oblasti severní Afriky, především Tuniska a Maroka a jedná se o kořenicí směs, chcete-li pastu. Ta se vyrábí z pálivých papriček, v našem případě odrůdy Cayenne, římského kmínu, velkého množství česneku, citronové šťávy a olivového oleje. Chuť je opravdu velice specifická a pro mnohé lehce zapamatovatelná a zamilovatelná. Využijete ji do klasických těstovin i kuskusu, k masu (hlavně drůbežímu), na topinky, do sendvičů i na klasické obložené chlebíčky. Prostě až si ji oblíbíte, tak jí budete chtít dávat všude.
Upozorňujeme, že pálivost z každé várky se může lišit. Harissa je totiž z čerstvých papriček (nepřidáváme žádné jiné ani sušené chilli) a jen ony ovlivní, jak naše harissa bude pálit. Nečekejte ale nic, co byste nerozdýchali.