Rostlinka je vysoká 25-35 cm v květináči 10x10 cm.
Stévie sladká je rostlina obsahující sladidlo necukerné povahy 200 až 300x sladší než cukr, je vhodná pro diabetiky, ale i na redukční diety má nulovou kalorickou hodnotu. Lze ji používat v čerstvém nebo sušeném stavu. V zimním období venku zatahuje do kořene.
Je to vytrvalá bylina s přezimujícím trsem kořenů, z čeledi Asteraceae. Pochází z horských tropů severní Paraguaye. Nadzemní část při slabším mrazu odumírá a rostlina nejlépe přezimuje při 5 -10 ° C. Od roku 1971 je pěstována v Japonsku a uvádí se sklizeň v množství 15 -20 000 tun suchých list ů. Pěstuje se v Koreji, Číně, Japonsku, USA, Německu, Bulharsku.
Sladící látkou rostliny je steviosid, který je necukerné povahy, látka snadno rozpustná ve vodě a velmi stabilní při teplotách i v různých nápojích nebo pečivu. Hodí se pro přípravu čajů, dietních jídel, zákusků, moučníků. Likviduje řadu bakterií ústní mikroflory, zabraňuje zubnímu kazu. Steviosid je 200 -300 x sladší než cukr. Jeho kalorická hodnota je nulová, proto se hodí pro redukční diety, ale je též velmi vhodný pro diabetiky.
Nejjednodušší použití je vyluhovat 1 -2 čerstvé listy, nakrájené na malé kousky, přímo v šálku asi 15 minut s některou z čajových směsí a přikyselit citronem. Stejně se použije i sušený list třeba do ovocných produktů. V Japonsku je součástí mnoha limonád, marmelád apod.
Pěstování je snadné, stačí větší květináč (14 cm a dostatek vody a slunečné okno nebo balkon)
Nadzemní část rostliny na zimu usychá a rostlina přezimuje v kořenech se zemitým balem, který umístíme třeba i do sklepa a udržujeme při teplotě 0 -10 ° C.