
Mrkvová pomazánka
Suroviny:
• 1 kg mrkví
• 2 střední cibule
• olivový olej
• hrst dýňových semínek
• sůl, kmín
Postup:
Mrkve oloupejte a nakrájejte na špalíčky. Cibule nakrájejte na kolečka. Na jednu polovinu plechu vyskládejte mrkev, na tu druhou cibuli, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do vyhřáté trouby na 200 °C. Po 15 minutách sundejte z plechu cibuli. Mrkev bude potřebovat ještě tak dalších 20 minut. Hotová je tehdy, až je úplně měkká a dá se snadno ukrojit vidličkou.
Do mixéru vložte dýňová semínka, upečenou mrkev a cibuli a dle chuti zakápněte olivovým olejem. Mixujte do hladka. Na závěr dochuťte solí a kmínem.
Budapešťská pomazánka
Suroviny:
• 1 malá cibule, pro menší děti nahraďte jarní cibulkou
• 1 červená paprika
• 300 g měkkého tvarohu
• sůl, trocha pepře, mletá paprika
Postup:
Cibuli i papriku najemno nakrájejte. Smíchejte s tvarohem a dochuťte. S pepřem šetřete, nebo jej pro malé strávníky vynechte úplně.
Sladká pomazánka s pečenými banány
Suroviny:
• 2 banány
• 300 g měkkého tvarohu
• 1 lžíce datlového sirupu
• 2 lžíce cukru
• nadrcené lískové oříšky nebo čokoládové pecičky
Postup:
Banány oloupejte a podélně překrojte. Zasypte cukrem a dejte do vyhřáté trouby, pečte na 170 °C dokud nezměknou. Trvá to přibližně 10 minut.
Upečené banány rozmačkejte a smíchejte s tvarohem. Oslaďte datlovým sirupem a na závěr vmíchejte najemno nadrcené lískové oříšky. Pomazánku můžete vylepšit i vmícháním čokoládových peciček.