Původní odrůda švestek, kterou všemožné choroby de facto zařadily do červené knihy ovocných stromů.
Nesmírně vzácná pálenka, která je v neposlední řadě neskutečně dobrá.
Jsou slivovice špatné (takové u nás nenajdete). Jsou slivovice dobré (těch je u nás spousta). A jsou slivovice výjimečné. Taková je tato limitka z lihovaru Radlík.
Pro její výrobu se použily krásně zralé švestky domácí (prunus domestica), tzv. karlátka.
Jde o původní druh, který postupem času téměř zcela vymýtily choroby.
Samotný druh těchto švestek je nesmírně vzácný. Pálenka je vlastně takovou chuťovou sondou do historie pálení Slivovice.
Několik generací zpátky byly všechny slivovice z této odrůdy. Pravda, dříve se kvasilo a pálilo vždy s peckou a na kotlích, které se se současnou aparaturou Palírny Radlík nedají srovnat.
Navíc i procesy jsou dnes jiné.
Řízené kvašení, při kterém zvlášť kvasilo ovoce a zvlášť pecky (5 % pecek se pro destilaci vrátilo do kotle, aby se k silné ovocné chuti přidala i špetka marcipánového aromatu) vytvořilo neskutečnou slivovici, kterou si zamilujete stejně jako my.