Syrové sádlo z nekastrovaných přeštických kanečků sasovského chovu – k vyškvaření nebo uzení s kůží. Vakuově balené. Při tepelné úpravě má maso a sádlo kanečků specifickou vůni, která však nemá vliv na chuť hotového pokrmu.
Jak je to s případným kančím pachem? V našem faremním chovu je samec ušetřen drastického zákroku kastrace a nestává se z něj tím pádem vepřík. V ČR se všeobecně kastruje, jde o pozůstatek dřívější doby, kdy se prasata vykrmovala do velkých hmotností a maso „mohlo být cítít“. Přestože podle výzkumů není kastrace už vůbec nutná, ani kvůli možnému „kančímu pachu“, stále se kastruje a maso prasat je stále nazýváno „vepřové“. V řadě zemí je „nekastrace“ již běžná praxe.
Poznáte kance? V době, kdy jsme připravovali náš kančí biolovečák, tak v rámci výzkumu testovali zkušení degustátoři různé vzorky masa, používali různé metody vč. náročné tzv. trojúhelníkové zkoušky. A výsledek? Maso kanců téměř nikdo nepoznal a hlavně nikdo jejich maso nehodnotil špatnou známkou. Naprostá většina lidí kančí pach totiž nevnímá. Malá část lidí ho vnímá, ale nevadí jim. Nejmenší skupina lidí kančí pach cítí a považuje ho za nelibý. I proto maso z kanců vždy označujeme a nikomu nenutíme – ať si každý posoudí, co mu vyhovuje a vybere si sám.