
Kdysi dávno jsme tuhle zavařeninu měli v nabídce a pak ji přebily klasiky jahodová a spol.
Nedávno psala věrná zákaznice, jak na ní se slzou v oku vzpomíná a jestli ji náhodou nemáme někde schovanou. neměli, no.
Letos byla fakt pěkná úroda na zahradě a tak jsme z jedné naší stoleté jabloně udělali pro tuhle věrnou paní a nejen pro ni limitku.
Jaký je to druh jablek přesně nevíme, koupili jsme kdysi pozemek s několika starými odrůdami vysokokmenů a potomstvo původních hospodářů už to nevědělo. Snad vám bude stačit, že jsou moc moc dobrá.
Kombinace příjemné až výrazné kyselosti a šťavnatosti našich vlastních jablek je doplněna štiplavým zázvorem, který si také sami zpracováváme. Jemné pohlazení pak očekávejte od špetky vanilky.
Krom běžného použití džemu, o kterém nepochybujeme, že si poradíte sami, lze tuhle speciálku použít i jako dip k tučným pečeným masům nebo kuřecímu, popřípadě na tousty, lívance či do jogurtu. Od věci není ani do pečení, ale tam už musíte experimentovat sami.