Okurka je svěží zelenina bohatá na vitamíny a minerální látky.
Salátové okurky pěstujeme ve skleníku či folníku, daří se jim i v nádobách s opěrnou tyčí na jižních balkonech. Potřebují k růstu dostatečně vyhnojenou půdu a častou zálivku. Častou a pravidelnou sklizní docílíme silnější násady květů. Roubované sazenice jsou většího vzrůstu, mají silnější kořenový systém, a proto nepotřebují tak častou zálivku a netrpí tolik na plísňová napadení, jako neroubované rostliny. Plísním se také vyhneme zálivkou ke kořenům, častým větráním a případným chemickým ošetřením. Potom nám budou rostliny plodit velice dlouho, někdy až do října.
Na zahrádce vypěstované plody vám v lednici nebo v chladném sklepě vydrží přibližně týden.
Uchovávejte je v přihrádce, která je určena pro ovoce a zeleninu. Jakmile okurku načnete, je potřeba ji co nejdříve zpracovat, jinak začne měknout.
Doporučujeme:
Okurková šťáva: okurku odšťavíme na odšťavovači nebo nastrouháme a vymačkáme šťávu. Pijeme 200 ml denně, buď celou dávku ráno nalačno, nebo jednu dávku (100 ml) ráno, druhou odpoledne.