Na Scuku máme cookies, a to nejen ty od našich pekařů
Jako většina webů využíváme tzv. soubory cookies. Tyhle cookies nekřupou, ani nedrobí, ale moc se nám hodí. Umožňují nám totiž sledovat, jak Scuk.cz využíváte. A to nám pomůže posunout se zase o kus dál. Díky vašemu souhlasu se zpracováním cookies můžeme navíc přizpůsobit i obsah webu a zobrazovat vám nabídku služeb a produktů tak, abyste si ji vychutnali co nejvíce. Přečtěte si, jak nakládáme s vašimi daty.

Wasabia japonica (synonymum Eutrema wasabi) je 20-30 cm vysoká rostlina s většími srdčitými listy vyrůstající ze silného oddenku. Květy jsou bílé a drobné. V přírodě roste v podrostu stromů a keřů, podél břehů potoků a říček, zejména v chladnějších podhorských oblastech a u pobřeží. V těchto lokalitách jí kořeny omývá studená voda (12-15 °C) a teplota vzduchu se pohybuje od 8 °C do 18 °C.

Wasabia je, co se týká mrazuvzdornosti, zařazena do zóny 8, což jsou teploty od -6 °C do -12 °C. Teoreticky by tedy mohla přezimovat i v ČR, v mírnějších oblastech a za vydatné zimní přikrývky, pěstována jako trvalka poblíž rybníčků či potůčků ve vlhké zemině. Dle referencí od našich zákazníků přežily rostliny wasabi na Vysočině již několik zim, včetně těch mimořádně nepříznivých.

Vyzkoušeno máme také pěstování wasabi v květináči, tzv. jako přenosnou rostlinu. Umístíme ji od jara do podzimu na zahradu, lodžii apod., kdy je důležité, aby bylo stanoviště stinné, případně osvětlené pouze ranním nebo večerním sluncem. Přímé polední slunce rostlině neprospívá. Zemina humózní, výživná a stále vlhká, květináč může stát i v misce s vodou nebo jej lze umístit na okraj zahradního potoka. V létě, kdy se u nás teploty pohybují nad 20 °C roste Wasabia pomaleji a její listy jsou menší.

Na podzim přeneseme květináč do bytu, zimní zahrady apod. Ideální teplota se pohybuje v rozmezí od 8 °C do 18 °C. U drtivé většiny přenosných rostlin v této době nastává tzv. období vegetačního klidu, ale u Wasabie je tomu právě naopak. Díky nízkým teplotám a menší intenzitě světla blížící se hodnotami optimu v její domovině, začne růst velmi bujně, tvoří pěkné, velké listy a přirůstají oddenky. Zeminu udržujeme stále vlhkou, vhodné je také přihnojování. Jelikož se jedná o bylinku, která je určena ke konzumaci, doporučuji používat pouze přírodní, organická hnojiva.

Země původu: ČR