
International Flavor Awards 2025 - 2. místo 🥈 v kategorii: Dip
Chilli omáčka s vůní Vánoc.
Sladší sestra naší mangové chilli omáčky
Trochu delší popis:
Co se stane, když dáš dohromady ty nejkvalitnější švestkové povidla, chilli papričky Bhut Jolokia, česnek, koření a moravské červené? To ti řeknem s naprostou jistotou. Světlo světa spatří zázrak. Tato omáčka voní díky skořici a červenému vínu trochu jako svařené víno, takže použít ji jako Vánoční dárek není krok vedle.
Tip:
Zkus si netradičně ozvláštnit kačenu s červeným zelím a přidat do ní lžíci povidlové chilli omáčky. Pozvedne to zelí úplně na jinou úroveň a nenásilně připálí.
K čemu si to dám?
Pozvedne masa, uzeniny, šťavnaté omáčky i plísňové sýry do jiných sfér. Zkus ji jemně přidat do povidlového Vánočního cukroví, kde díky své sladkosti, skořici a červeném víně v ní obsažené bude krásně ladit. Anebo si něco uvař, třeba panenku na švestkách.
Skladování, spotřeba a trvanlivost:
Povidlová chilli omáčka má ráda chlad a temno a bude ti vděčná, když si na ní po otevření smlsneš do 14 dnů, to ti garantujeme na etiketě. Když se ale k ní budeš hezky chovat (používat vždy čistou lžičku a neolizovat pokapané okraje!), protože je bez konzervantů zranitelná, tak ti v ledniččce vydrží i několik měsíců, ovšem rychlá spotřeba je jistota. Trvanlivost je na etiketě, ale neboj, před otevřením bude určitě x-měsíců, ne-li rok.