Majoránka je základem české kuchyně. Výborně ochutí a ještě k tomu podpoří dobré trávení.
Doporučujeme vyzkoušet
Čaj z majoránky: 1 lžičku sušené majoránky zalijte 1 šálkem vroucí vody a po 3 minutách sceďte.
Majoránková mast: 3-4 lžičky majoránkového prášku zalijte 2 lžícemi vinného destilátu a 1 hodinu nechejte stát přikryté. Přidejte 2 lžíce másla a za stálého míchání zahřívejte 10 minut ve vodní lázni. Mast proceďte přes gázu a naplňte jí dobře uzavíratelnou skleničku. Aplikujte vychlazenou. Mast skladujte v ledničce nejdéle čtyři týdny.
Majoránkový olej: 3-4 lžíce čerstvé majoránky nasekejte najemno a smíchejte se 100 ml oleje. Nechejte asi čtyři týdny stát na teplém místě, poté přeceďte, naplňte do tmavé, uzavíratelné lahvičky a používejte při masáži bolestivých míst.
Velikost květináče je 9 cm.