Jedlé květy jsou trendem v gastronomii. Tato netradiční ozdoba pokrmů je krásná, originální i zdravá.
Skvěle vyniknou na sladkých dezertech, jako posypka na salátu, ozdobení jednohubek s pomazánkou nebo ozdoba domácího másla.
Akátové květy se dají použít k přípravě čaje, který má pozitivní účinky na trávení a uvolňuje křeče žaludku a střev. Květy akátu jsou také známé pro své projímavé účinky a pomáhají harmonizovat vylučování žluči.
Příprava akátového čaje:
Zalijte sušené květy vroucí vodou: Na 1/4 litru vroucí vody použijte 1-2 čajové lžičky akátových květů.
Nechte louhovat: Nechte čaj louhovat 10-15 minut v zakryté nádobě.
Sceděte a pijte: Po louhování sceďte a pijte čaj teplý, 1-2x denně.
Další účinky akátového čaje:
Zlepšuje trávení.
Uvolňuje křeče žaludku a střev.
Mírně močopudné a žlučopudné účinky.
Zvyšuje tvorbu přírodních enzymů pro zlepšení trávení.
Může být nápomocen při léčbě kolik a selhání ledvin.
Podporuje trávení a metabolismus.
Příznivě působí na překyselení žaludku.
Příznivě ovlivňuje psychickou pohodu, eliminuje stres a podrážděnost.
Má protizánětlivé, protikřečové a protiprůjmové účinky.