Ochutnejte naše voňavé čerstvé organic mango.
Rozmanitost manga nemá hranice. Jenom v Indii byste našli přes 1000 odrůd. To je možná taky důvod, proč každé mango, které jste kdy měli, vypadalo, vonělo a chutnalo prostě jinak. Od 300 g až po 2 kg kopačáky tvaru šišky, oválu, srdce či ledviny. Od zelené, žluté, oranžové, přes červenou, tmavěčervenou až červenofialovou.
Hlavním znakem zralosti je primárně vůně a určitá míra měkkosti a poddajnosti. Na dotek působí mango tak nějak kožovitě. Po rozkrojení nacházíte světležlutou až oranžovou dužinu. Lahodně sladká chuť se částečně střídá s nakyslými tóny (podobně jako u některých druhů jablek). Někdy nám Evropanům vadí mírná příměs pryskyřice, která je naopak u mangoznalců velmi ceněna. V komerčním prodeji se stává, že manga se často sklízejí v polozralém stavu a přepravují se měsíc na kontejneru. Je to primárně kvůli vyšší výnosnosti, a to i za cenu snížení chuti a kvality. My trháme manga zralá, přímo ze stromu.
Tip: Vytvořte si doma jednoduchou salsu smícháním na drobno nakrájeného manga, cibule, chilli, limetkové šťávy, soli a pepře. Zbytek mangového masa můžete rozmixovat spolu se šťávou z limetek, naředit v salsa směsi a vytvořit čatní s mangovými kousky. Podávejte třeba k masu nebo jackfruit wrapu. Mangová zmrzlina také nemá konkurenci.
Abychom ovoce mohli v pořádku přepravit netrháme ho v konzumní zralosti, nýbrž v takzvané sklizňové zralosti. Víte například, že banány se vždy trhají zelené? No ano, banány do konzumní zralosti dojdou během pár dní. Stejně tak avokádo, mango i ananas. A jak tedy poznáte, kdy ovoce konzumovat? Je to jednoduché. Tady je návod, jak se k mangu chovat:
Mango:
⁃ Nejoblíbenější ovoce na světě. Dovážíme několik druhů podle sezóny. Podle barvy se tentokrat nezorientujeme, i zelené mango může být uvnitř zralé a podle typu sladké nebo i lehce nakyslé.
⁃ Spolehlivým vodítkem zralosti je měkkost. Zralé mango poznáme tak, že je na omak měkké.
⁃ Pokud si nejste jisti, zda je již dostatečně měkké, ale na mangu se již začínají objevovat tmavě hnědé skvrny, je čas mango zkonzumovat.
⁃ Ne vždy musí být zralé mango sladké, případná lehká kyselost je charakteristická pro některé druhy. Na trzích mango ochutnejte abyste věděli který druh vybrat. Každý z nás vnímá sladkost a kyselost jinak, pro někoho může být některý druh manga příliš kyselý, pro někoho tak akorát. Každopádně jsou naše manga šťavnatá a plné chuti.
⁃ Manga nejsou nijak chemicky ošetřena a u některých druhů, se stejně tak jako je to charakteristické pro jablka, mohou v mangu případně vyskytnout červi. My říkáme, je to důkaz toho že nebyla použita chemie, pokud z toho radost nemáte, což je pochopitelné, mango vám rádi vyměníme. Nebojte, výskyt červů není častý.
⁃ Náš tip:
⁃ Vyberte si různé druhy manga, dojdou vám každé trochu jindy a tak si je víc užijete.
⁃ Ochutnejte mangový džem, je vynikající do jogurtu nebo třeba na palačinky. My ho používáme do kysaných mléčných výrobků, kde je v kombinaci s džemem z dračího ovoce vynikající a barvy vám učarují.
⁃ Rozmixujte část dužniny s mléčným kysaným nápojem a udělejte si Lassie.
Dokonale zralé organické ovoce Virunga: Dostává se vám do rukou chemicky neošetřované tropické ovoce jedinečné chuti, které chutná tak, jak opravdu chutnat má. Trháme ho samozřejmě zralé, ale aby přežilo cestu, není v úplné konzumní zralosti, ke které dojde až za pár dní. Ovoce ale zraje velmi rychle a poté, co se dostane až k vám, bývá již většinou šťavnaté a chutné. Občas vám ovšem můžeme doručit ovoce, které k tomu, aby bylo vhodné pro konzumaci, potřebuje ještě pár dní. Takové kousky nechejte mimo lednici přibližně dva dny odpočinout. Vždy ale při objednávání počítejte s tím, že zralé, chemicky neošetřené ovoce dlouho nevydrží a je nejlepší ho zkonzumovat během pár dní.
Poznámka Scuku: Virunga.cz je vlastně rodinný podnik. Založila ji paní Alžběta se svým mužem, jenž se narodil v Ugandě, ke které mají oba velmi blízko. Začali spolupracovat s jeho rodinou, která se na pěstování ovoce zaměřuje a postupně si získali důvěru jiných menších pěstitelů v okolí.
Cílem obchodu Virunga je především podpora drobných zemědělců a menších komunit, od kterých vykupují čerstvé ovoce za odpovídající a férové ceny. Mnohdy se jedná o opravdové mikropěstitele, kterým ovoce přirozeně roste doslova na zahradě. Právě díky tomu, že se mezi zákazníky těší velké oblibě, může Virunga.cz napomoci tamním pěstitelům k lepšímu živobytí, zdravotní péči a ochraně lokální přírody.
Všechno ovoce je zcela bez postřiků a zralé tak akorát, abyste ho mohli hned sníst. Zkrátka jako právě utržené v Africe. Plody nejsou pěstovány ve velkém ani se neošetřují chemickou cestou, díky čemuž dozrávají přirozeně. Na první pohled tak mohou působit trochu nedokonale, asi jako ovoce, které vyroste na našich zahradách. Tenhle zdánlivý dojem ale okamžitě vynahradí úchvatná vůně a především neodolatelná chuť.