Dopřejte si konečně pořádné avokádo!
Jediné zralé avokádo na trhu. Všechna námi dodaná avokáda jsou zralá. Zralý plod avokáda poznáte tak, že je na svém povrchu tmavě zelený až černý. Na dotek pružně měkký. Uvnitř by měl oslnit žlutozelenou barvou. Za tu zodpovídají tzv. isothiokyanáty – fytochemikálie pronikající ze slupky do dužiny, které napomáhají obnově žaludeční a střevní výstelky. Máslová konzistence je snadno stravitelná a hezky klidní střeva při potravinové přecitlivělosti nebo problémech s autoimunitou.
Gastronomické okénko: Krémově máslová konzistence nám otevírá úplně nový svět možností. Můžete jej roztírat, mixovat, krájet na kousky, vydlabávat… na sladko, na slano i na kyselo. Vyzkoušejte jej na majonézu, dip k masu nebo rybě, dresing, smoothie, krém, puding, zmrzlinu a opomenout samozřejmě nemůžeme ani guacamole. Použití do sushi je nedocenitelné.
Tip: Avokádo po nakrojení nekamarádí se vzduchem. Procesem oxidace obvykle hnědne. Pokud se vám náhodou stane, že avokádo nesníte na první zakrojení, pokapejte ho šťávou z citrusů a uložte na tmavé místo v lednici.
Abychom ovoce mohli v pořádku přepravit netrháme ho v konzumní zralosti, nýbrž v takzvané sklizňové zralosti. Víte například, že banány se vždy trhají zelené? No ano, banány do konzumní zralosti dojdou během pár dní. Stejně tak avokádo, mango i ananas. A jak tedy poznáte, kdy ovoce konzumovat? Je to jednoduché. Tady je návod, jak se k avokádu chovat:
⁃ Pokud je avokádo tvrdé je třeba jen počkat až změkne. Měkkost nezkoušejte jednotlivými prsty ale vezmete avokádo do dlaní a zkoumejte jeho pružnost, tím avokádo nepoškodíte jako prsty.
⁃ Avokádo uchovávejte při pokojové teplotě. Takto uložené avokádo dojde do zralosti ke konzumaci obvykle za 2-5 dní.
⁃ Zralé avokádo je na řezu krásné barevné, přechází od slupky k pecce od světle zelené až do žluté.
⁃ Pokud rozkrojíte avokádo které je tvrdé, bude hořké.
⁃ Náš tip: neklepejte s avokádem, abyste zjistili zda je uvolněná pecka. Pecka poškodí vnitřek avokáda a to se začne zevnitř kazit.
⁃ Pokud chcete avokádo uchovat déle, dejte jej do chladničky, ale počítejte s tím že chuť avokáda tím trochu utrpí a nebude tak výrazná.
Dokonale zralé organické ovoce Virunga: Dostává se vám do rukou chemicky neošetřované tropické ovoce jedinečné chuti, které chutná tak, jak opravdu chutnat má. Trháme ho samozřejmě zralé, ale aby přežilo cestu, není v úplné konzumní zralosti, ke které dojde až za pár dní. Ovoce ale zraje velmi rychle a poté, co se dostane až k vám, bývá již většinou šťavnaté a chutné. Občas vám ovšem můžeme doručit ovoce, které k tomu, aby bylo vhodné pro konzumaci, potřebuje ještě pár dní. Takové kousky nechejte mimo lednici přibližně dva dny odpočinout. Vždy ale při objednávání počítejte s tím, že zralé, chemicky neošetřené ovoce dlouho nevydrží a je nejlepší ho zkonzumovat během pár dní.
Poznámka Scuku: Virunga.cz je vlastně rodinný podnik. Založila ji paní Alžběta se svým mužem, jenž se narodil v Ugandě, ke které mají oba velmi blízko. Začali spolupracovat s jeho rodinou, která se na pěstování ovoce zaměřuje a postupně si získali důvěru jiných menších pěstitelů v okolí.
Cílem obchodu Virunga je především podpora drobných zemědělců a menších komunit, od kterých vykupují čerstvé ovoce za odpovídající a férové ceny. Mnohdy se jedná o opravdové mikropěstitele, kterým ovoce přirozeně roste doslova na zahradě. Právě díky tomu, že se mezi zákazníky těší velké oblibě, může Virunga.cz napomoci tamním pěstitelům k lepšímu živobytí, zdravotní péči a ochraně lokální přírody.
Všechno ovoce je zcela bez postřiků a zralé tak akorát, abyste ho mohli hned sníst. Zkrátka jako právě utržené v Africe. Plody nejsou pěstovány ve velkém ani se neošetřují chemickou cestou, díky čemuž dozrávají přirozeně. Na první pohled tak mohou působit trochu nedokonale, asi jako ovoce, které vyroste na našich zahradách. Tenhle zdánlivý dojem ale okamžitě vynahradí úchvatná vůně a především neodolatelná chuť.