Bezlepková pohanková mouka v BIO. Při mletí na mouku se pohanka loupe pouze mechanickým způsobem a nepraží se. Při loupání dochází k tříštění zrna a díky tomu je pohanková mouka stále přirozená,, dobře kvasí a obsahuje všechny látky, které v pohance vyrostly. Bohužel tepelnou úpravou se vitamíny a aminokyseliny ničí.
Jelikož je pohanka mechanicky loupaná a ne pražená, nemá ani nahořklou chuť, která mnohým lidem nechutná. Pohanka je přirozeně bezlepková, při mletí je zajištěna proti kontaminaci s lepkem. V kuchyně doporučujeme jako bezlepkovou variantu mouky při pečení i vaření.
Poznámka Scuku: Tato mouka pochází z Moravy ze Šmajstrlova mlýna. Na obalu ovšem můžete nalézt informaci, že mouka pochází z EU. Je to proto, že dříve Koláčkova pekárna odebírala pohankovou mouku z Německa a případně jiných zemí. Následně ji začali odebírat pouze ze Šmajstrlova mlýna, kterému již zůstali pro kvalitu zpracování věrni. Původní informace na obalu, kterých měli vyrobeno více do zásoby, stále odpovídá a jelikož by pořízení nových obalů bylo spojeno s vysokými náklady, pytlíky s informací o původu z EU zde stále používají.