Chuťově výrazná sezamová semínka jsou plody jednoleté byliny, která kvete pestrobarevnými květy a dosahuje výšky až 2 metry. Rozšířena je zejména v Asii. Pěstuje se pro svá semena, z nichž se vyrábí např. sezamový olej. Pražená sezamová semínka mají výraznější chuť, než ta přírodní.
Výhody
zdroj vlákniny,
jemná oříšková chuť,
využití v asijské, sladké i slané kuchyni. Tipy pro využití v kuchyni
Sezamové semínko je běžnou součástí různých kuchyní. Používá se celé i drcené při vaření pro svou bohatou a ořechovou chuť. Sezam se přidává také do pečiva, koláčů, sušenek nebo tyčinek.
Dále se z něj připravuje velmi oblíbené gomasio, které jídlo krásně dosolí a zároveň exoticky ochutí.
Hodí se do cereálních kaší, na ozdobení zeleninových, těstovinových nebo rýžových salátů.
Vyrábí se z něho chalva - tradiční sladká pochoutka.
Také tahini, tradiční pasta připravená ze sezamových semínek přírodně nebo dochucením medem nebo i kakaem.
Sezamový olej je mimo jiné nedílnou součástí asijské kuchyně, kde se používá při přípravě většiny pokrmů.
Věděli jste, že?
Podle dávných legend si bohové vychutnávali víno ze sezamu, když tvořili svět. Sezamová semínka bývají spojována s nesmrtelností a jejich tajemná síla se používala při otevírání pokladů.