Čerstvý sýr vyrobený starou metodou bez syřidla. Bochan je kompaktní velmi jemný sýr, který se dá dobře krájet na plátky a podávat s rajčaty nebo na pečivu. Skvěle chutná i v zeleninových salátech či jako součást omáček na těstoviny. Naše rodina si ho zamilovala také pečený na plechu se zeleninou nebo zapékaný se zeleninou jako nákyp. Výborně se osvědčil také jako doplněk "na zakousnutí" k vínu.
Na naší ekologické farmě chováme pouze 2 kravičky, jmenují se Jahoda a Ajda. Obě kravičky se celoročně pohybují na velké pastvině s přístřeškem, u kterého máme i dojírnu. To jim zajišťuje dostatek volného pohybu po celý den, možnost trávit čas venku na sluníčku i se schovat v přístřešku před nepřízní počasí.
Kravičky jsou klidné, spokojené, čisté a svobodné. Na dojení už samy přicházejí k dojírně, kde během dojení dostanou namačkané obilí. Dojíme elektrickou dojačkou a poté ještě kravky masírujeme a dodojujeme ručně. Díky této šetrné metodě dojení a důkladnému dodojování, je vemínko měkké, netvoří se záněty a hlavně nemusí být kravky každý rok znovu březí. Metoda šetrného dodojování aktivuje vemínko stejně, jako když z něj saje tele. Díky tomu naše kravičky v pohodě dojí i více než 3 roky v kuse. Až poté je připouštíme, během skoro celé březosti nedojíme a narozená telata necháváme u matek ještě několik týdnů.
Jahodě je nyní 8 let a její dceři Ajdě necelých 6 let. Přejeme si, aby se u nás obě kravičky dožily požehnaného stáří. Protože jsou kravky celý den venku v čistotě, samy si vybírají pastvu a nejsou přikrmované senáží, siláží ani žádnými směsnými krmivy, je jejich mléko lahodné a tučné. Kravičky jsou zdravé, nikdy neměly žádné zdravotní potíže a nebyly léčené. Přesto jsou pod pravidelnou veterinární kontrolou a vzorky jejich mléka pravidelně posíláme na rozbory.
Na 100 gramů sýru připadá 25 gramů tuku.