Káva s bohatým sametovým tělem. V chuti můžete cítit tropické ovoce, jahody a tutti frutti.
Poznámky z pražírny
Máme pro vás skvělou příležitost ochutnat, jak zpracování kávy ovlivňuje její charakter. Pražíme kávu nasbíranou ze stejného kopce, zpracovanou však dvěma různými způsoby, vy tak s námi můžete pozorovat, jak se rozdílné zpracování podepisuje na chuťovém zážitku.
Naturální zpracování, při kterém se nechává kávová třešeň vysychat včetně dužiny, se vyznačuje výraznou sladkostí. Během procesu sušení se cukry z plodů pomalu vstřebávají do zrna, což naturální kávě propůjčuje plnější tělo a zralejší chuť. Ta naše chutná po tropickém ovoci, jahodovém džemu a tutti frutti.
U promytého zpracování farmář odstraňuje dužinu dříve než začne proces sušení. Tento postup zaručuje čistý profil a jasnější chuť s výraznější kyselostí. V té naší můžete cítit mandarinky, třešně a karamel.
Odrůda Heirloom
Název je obecným označením kávových třešní vypěstovaných v Etiopii. Heirloom se pokládá za pramatku všech káv, ze které vyšly všechny ostatní odrůdy. Jelikož se v Etiopii káva sbírá nikoliv na plantážích, ale v lesích, je Heirloom obšírným označením přibližně 6 až 10 tisíc genetických variací, které je v Etiopii možné najít. Vliv na chuť bude mít region nebo taky zpracování - **naturální zpracování povede k funky sladké chuti s plnou ovocností, **promyté zase podtrhne čistotu a výraznou aciditu, honey metoda se pak v chuťovém spektru postaví někde uprostřed dvou předchozích.
Naturální zpracování
Metoda, jinak nazývaná suchá, původně pochází z Etiopie. Řadíme ji k nejzákladnějším a nejméně zatěžujícím pro životní prostředí. Farmáři kávové třešně z keřů sbírají v období jejich optimální zralosti. Bez jakéhokoliv zásahu do struktury plodů je rozmisťují na africké postele, kde je suší na slunci po dobu 3-6 týdnů. Pro konzistentní výsledky je nutné třešně průběžně obracet. Při poklesu vlhkosti v plodech pod 20 % je proces u konce a zrno se může zbavit slupek. Po celou dobu zpracování dužina se svými cukry působí na zrnko uvnitř, což vede k rozvinutí chutí a podpoření sladkosti. Od naturálních káv pak můžeme čekat plné sirupové tělo, nižší aciditu a výrazné prvosignální tóny.
Příprava:
Metoda: Kalita / Luhačovský překapávač
Množství kávy: 18 g
Hrubost mletí: střední (25 kliků Comandante)
Výsledný nápoj: 300 g
Délka extrakce: 2:30
Teplota: 95 °C
Pokud je nápoj:
Příliš hořký/extrahuje se pomalu ➞ melte hruběji.
Příliš kyselý/extrahuje se rychle ➞ melte jemněji.