Jsme rádi, že pro vás v rámci jarní edice můžeme pražit Burundi z čerstvé sklizně, kávu, která se u nás v nabídce neobjevila už poměrně dlouho. Jedná se o promytou metodou zpracovaný Red Bourbon, což je typická káva tohoto regionu. Je jemná, čistá a jasná s tóny červeného ovoce, citrusovou kyselinkou a lahodnými květinovými tóny. Jak je naším zvyke, při výběru jsme nezohledňovali jen chuť, ale i příběh za kávou. V tomto případě nás zaujal zodpovědný sociální přístup producenta Greenco o kterém jsme se rozepsali níže.
Poznámky z pražírny
Burundi Cup of Excellence a v roce 2015 obsadila 4. místo.
Odpovědný sociální a ekologický přístup, inovace:
Greenco spolupracuje s mladými absolventy agronomie, kteří se starají o školení farmářů a správu mycích stanic. Tito mladí profesionálové jsou pro spolupráci s Greenco ideální, protože mají vynikající počítačové dovednosti, což usnadňuje komunikaci mezi mycími stanicemi a Greenco. Díky progresivnímu a systematickému přístupu k výrobě a zpracování kávy s aktuálními znalostmi o moderních zemědělských postupech jsou schopni zajistit vysokou kvalitu kávy. Mimo sezónu poskytují agronomickou pomoc zhruba 15 210 farmářům, kteří se díky tomu mohou lépe připravit na další sklizeň a dosáhnout co nejlepších výsledků.
Obecně mladí lidé a jejich zaměstnanost je pro Greenco výrazné téma. Celostátní nezaměstnanost mezi mladými lidmi dosahuje téměř 50 %. V Greenco mladí absolventi získávají nejen slušný plat a benefity a možnost kariérního růstu, ale také ubytování, motocykl a zdravotní péči.
Odrůda Bourbon
Jedna z nejvýznamnějších odrůd známá vynikající kvalitou a schopností růst v nejvyšších nadmořských výškách. Kolem roku 1715 bylo několik rostlin zavlečeno Francouzi na ostrov, který dnes známé jako Réunion (v té době známý jako Ile Bourbon) v Indickém oceánu. Tyto stromy Typica na ostrově zmutovaly a dala vzniknout odrůdě, které dnes říkáme Bourbon. Ukázalo se, že je produktivnější než její předchůdce. Tato její vlastnost učinila z nové odrůdy velmi žádanou a rozšířila se po celé Brazílii (kde byla převzata koncem 18. století) a dalších částech Střední a Jižní Ameriky a také na africkém kontinentu, zejména ve Rwandě. Bourbon nejlépe roste ve výškách 1 100 až 2 000 metrů nad mořem. Produkuje podobnou kvalitu kávy jako odrůda Typica, ale stejný keř běžně produkuje o 20 až 30 % více kávy. Stále však méně než odrůdy Caturra, Catuaí a Pacas odvozené dál z Bourbonu. Bourbon má velké, široké listy se zvlněnými okraji a má tendenci mít více sekundárních větví ve srovnání s jinými kávovníky. Bobule jsou poměrně malé a velmi silné a mohou být červené, žluté nebo růžové v závislosti na pododrůdě. Červený, žlutý a růžový (někdy také oranžový) Bourbon jsou odrůdy s přirozenou mutací jednoho recesivního genu. Bourbon je ceněný pro svou komplexní ovocnost a úžasnou vyváženost. Často má karamelovou sladkost a svěží kyselinku. Může mít také zcela odlišné chutě v závislosti na tom, kde je vysazen. V El Salvadoru má Bourbon tendenci jít do karamelu, rwandské bourbony mají zase výraznou ovocnost.