Zlatý vývar drůbeží je vývar z pečených drůbežích skeletů a pečené kořenové zeleniny.
Náš vývar neobsahuje sůl.
Vývar lze použít jako základ do polévek, gulášů a „pod maso".
Čirost vývaru je ovlivněna zachlazením. Po ohřátí dostane vývar opět svojí typickou barvu
Recept jak využít naše vývary:
Vývar s houbovými knedlíčky - 2 porce - obsah naší sklenice
720 ml Zlatého vývaru hovězího (drůbežího, zeleninového)
100 g hub (hlíva, žampion, hříbky aj.)
80 g cibule (jedna menší)
2 ks starší celozrnné housky
mléko a žitná mouka podle potřeby
sůl, pepř a olej podle potřeby
voda
Houby, cibuli, housky nakrájíme na malé kostičky.
Kostičky z housky pokropíme mlékem a necháme mléko vsáknout. Houska by měla být „navlhlá"
Cibuli a houby spolu orestujeme na malém množství oleje. Odstavíme z ohně. Osolíme, opepříme a spojíme s vlhkou houskou. Podle potřeby přidáme (poprášíme) trochu žitné mouky. Lžičkou tvarujeme malé knedlíčky, které následně vaříme pár minut v mírně osolené vodě. Vyjmeme a necháme krátce zatuhnout.
Vývar přivedeme k mírnému varu, vložíme "předvařené" knedlíčky a cca 5 min povaříme. Vývar se musí jen táhnout. Při prudkém a dlouhém varu se vývar zakalí. Dochutíme petrželkou, pórem nebo pažitkou :-)
Dobrou chuť.