Vhodné na smažení, pečení a omáčky. Bez kosti.
Daněk má sice jako své druhové jméno přídomek evropský, ale původem pochází z oblasti Středomoří a Malé Asie. Do Evropy se dostal díky svému atraktivnímu vzhledu a také vynikajícímu masu. Lidé v našich krajích zjistili velmi brzy, jak chutné jídlo se dá z daňčího masa vyrobit, takže se do panských obor hradů a zámků začali daňci dovážet už v 15. století. Postupně se rozšířili také do volné přírody, do běžných honiteb ze kterých pochází i ten náš. Dnes se v našich lesích pohybuje asi 11 tisíc kusů této vysoké zvěře.
Zavakuované maso od zvířat z farmářského chovu může mít po vybalení specifickou vůni. Ta je zcela přirozená a vzniká zráním masa v obalu. Pokud byl obal neporušený, není tato vůně nijak na závadu. Po vybalení doporučujeme nechat maso chvíli vydýchat.