Kvas je přírodní nealkoholický nápoj vyráběný ze sladu kvašením.
Je známý ještě z časů starověkého Egyptu a jeho vývoj úzce souvisel s vývojem piva. Ve staroslovanských jazycích slovo „kvas“ znamenalo hostina a hodování, z čehož byl odvozen název nápoje, který byl nedílnou součástí tehdejších oslav a svátků. A však s postupem času, když vývoj piva dosáhl svého vrcholu, vaření kvasu změnilo svůj účel. Obsah alkoholu a doba kvašení se snížila a kvas se stal každodenním nápojem hlavně na území carského Ruska.
Jako pivo v Čechách, kvasovary vznikaly při klášterech a kasárnách, přičemž každá gubernie měla svůj jedinečný kvas, vynikající svým stupněm hořkosti anebo naopak kyselosti. Existovaly a existují například unikátní recepty v Litvě, na Sibiři a Ukrajině. Svůj způsob vaření mají například i Tataři, Evenkové, Čuvaši, Baškiři a jiné národy.
Moderní kvas má své milovníky již ve Švédsku, Německu, USA a dokonce i v Austrálii. Jako první výrobce v Česku i my v Řemeslném kvasovaru Pyšely chceme sem přinést tu jedinečnou osvěžující chuť. Náš kvas je vyroben z českého sladu a českého pečiva moderní technologií s ohlédnutím i na minulost. Tradiční způsob kvašení bez přídavků aditiv a místní suroviny pomáhají v tvorbě našeho unikátního produktu, který nemá na evropském trhu alternativ.
Doufáme, že vám náš kvas bude chutnat a že získá v Česku dobrou pověst.
Dobrou chuť vám přeje Kirill Mitusov, tvůrce a ideolog kvasu v Česku.