Ručně vyráběný sečuánský chilli olej, který je dvakrát infuzován za tepla.
- Výsledný produkt obsahuje velké množství lahodných křupavých kousků, které pomáhají k parádnímu chuťovému zážitku.
-
Olej vyniká jemnou pálivostí a komplexním chuťovým profilem.
Co je Baues Chilli Oil (neboli „BCO")?
- Jedná se o výrazně ochucený a aromatizovaný olej, který obsahuje velký podíl chutných částeček.
- Receptura vychází ze sečuánského chilli oleje.
- Vyniká krásnou barvou, vůní a chutí. Jeho předností je, že neklade na první místo pálivost, ale komplexní chuťový zážitek. Ten je výsledkem kombinace aromatických koření macerovaných v oleji za tepla, směsi několika druhů různě pálivých paprik, sezamu, soli, cukru a sečuánského pepře. Při výrobě je využíván řepkový olej, který je lehce doladěn 100% sezamovým olejem.
Hlavní charakteristiky: komplexní chuťový zážitek, jemná pálivost, křupavé kousky chilli, voňavá směs koření, veganské, bez chemie.
Jak olej vzniká?
Tajemství chuti BCO spočívá v receptuře a specifickém výrobním procesu. V první fázi se olej za tepla aromatizuje směsí vonných koření. V druhé fázi se do oleje přidá velké množství směsi chilli paprik, sezamu, cukru, soli a sečuánského pepře. Olej s kořením reaguje, umožňuje lepší uvolňování chuti a proměňuje charakter jednotlivých složek. Olej necháváme vychladnout a následně ručně plníme do sklenic.
Jak se používá?
- Vezměte lžičku, promíchejte olej s pevnými částečkami a směs přidejte do vaření nebo na hotové jídlo.
- Při vaření na pánvi je vhodné olej použít, až ke konci vaření, aby případně nedošlo ke spálení kousků chilli a dalšího.
- Při pečení v troubě např. kuře či pečená zelenina, přidáváme spíš na posledních 20 minut, opět proto, aby se vše nespálilo. V případě, že se jedná o pomalé pečení na nižší teploty je možné olej použít už od začátku přípravy.
- Olej je vhodný na marinování masa i zeleniny.
Na co se olej hodí?
Na úvod se hodí říct, že „BCO" je velmi univerzální dochucovadlo a pomocník v kuchyni. Z vlastních experimentů i informací od zákazníků vím, že si olej nachází stále více míst, kde jej lze příjemně využít. Níže najdete seznam oblastí, kde BCO skvěle funguje. Seznam není úplný, spíše vám má poskytnout představu a základ pro vlastní užití.
Je dobré říci, že fantazie je jediným limitem pro použití BCO. Nebojte se tedy experimentovat a hledat své vlastní oblíbené způsoby použití oleje.
- Asijská kuchyně od jednoduchých smažených nudlí a rýže, přes polévky, masové směsi, hot poty až k přípravě různých dipů na knedlíčky, zeleninu apod.
- Dochucování “směsí z pánve”, běžných polévek
- Příprava masa (do směsí na hamburgery nebo sekanou, do studených kuřecích salátů, pomazat steak, příprava srdíček a jatýrek)
- Marinování
- Grilování (viz marinování, potírání - je potřeba počítat s vyšším „smoky” efektem; portobello, niva, BCO = VSL)
- Příprava pomazánek a dipů (výborně funguje s přírodními sýry jako gervais apod., skvělá je kombinace tahiny, BCO a balsamika na čerstvou zeleninu, pomazánka s tvarohem, BCO majonéza na hamburgery)
- Pizza, italské těstoviny
- Pečení (možno přidat do těsta na hamburger bulky nebo foccaciu)
- Kombinace s českou kuchyní (dokonale si sedne s českým kysaným zelím, hodí se i k finalizaci slepice na paprice)
- Zelenina a saláty (jako doplněk nebo i základ zálivky, speciálně květák si s BCO rozumí)
- Bowls a kaše (hodí se k ochucení populárních slaných i sladkých kaší, poke a jiných bowls, výborně si rozumí s mangem)
- Další kombinace (vanilková zmrzlina, kvalitní čokoláda)
- Přímá konzumace lžičkou (nebojte, nejste sami:-))
Objem: 0,3 l
Složení: řepkový olej, sušené chilli, sezam, sezamový olej, cukr, sůl, sečuánský pepř, koření
Skladování: lednice, spíž
Trvanlivost: min. 4 měsíce
Země původu: Česká republika
Bez plastového obalu: Ano
Přídatné látky: Bez Éček
Alergeny: 11 - Sezamová semena
- z toho cukry: 5 g
Sůl: 2 g
Adresa sídla prodejce:Františka Křížka, 495/36
17000 Praha 7 - Holešovice
IČ: 01832263Fyzická osoba zapsaná v živnostenském rejstříku