
Níže najdete sepsaný kompletní recept. Tohle původně bulharské jídlo můžete připravit na několik různých způsobů. Nejvíc si ho ale vychutnáte podle původní receptury s mletým masem. Spolu s nezaměnitelnou chutí nás na tomto receptu baví také to, že nevyjde nijak draho. Jedna porce vychází přibližně na 83 korun :-)
Suroviny na 4-5 porcí:
Postup:
Troubu rozehřejeme na 180 °C a vyložíme si plech pečicím papírem. Brambory uvařte ve slupce do měkka. Kolečka lilku rozložíme na plech, potřeme olivovým olejem, osolíme a vložíme do trouby na 15 min, dokud lilek nezačne hnědnout. Pak je sundáme s plechu a dáme stranou.
V kastrolu rozehřejeme olivový olej a orestujeme cibuli. Když začne zlátnout, přidáme maso a prudce ho opečeme, při opékání ho co nejvíce rozmělníme. Přidáme česnek a koření. Necháme 10 minut dusit.
Uvařené brambory nakrájíme na 5mm plátky (neloupeme). Hluboký pekáč vytřeme olivovým olejem, na dno skládáme plátky brambor, osolíme, dáme vrstvu lilku a polovinu masové směsi. Pak vrstvu zopakujeme a zakončíme vrstvou brambor.
V misce si rozšleháme vajíčka a jogurt. Osolíme a nalijeme na suroviny v pekáči. V troubě pečeme nepřikryté cca 30 minut.