Dračí ovoce (známé také pod názvem pitahaya, pitaya nebo dragon fruit) v BIO kvalitě pěstuje naše farma na ostrově La Palma na Kanárských ostrovech bez použití chemikálií. Právě kombinace subtropického klimatu a čistě ekologického způsobu pěstování dává našemu ovoci vysokou sladkost a jedinečnou chuť. Dračí ovoce sklízíme zralé, k zákazníkům ho přepravujeme velice rychle a při přepravě ho chladíme na teplotu, která je pro něj nejvhodnější. To jsou další důvody, proč ovoce z naší farmy má ve srovnání s běžně dostupným ovocem tak skvělou chuť.
Ovoce má jemnou, sladkokyselou chuť a obsahuje velké množství vitamínů, karotenu, železa a vápníku.
Dračí ovoce můžete jednoduše rozkrojit a jíst přímo ze slupky, podobně jako kiwi. Pitayu můžete také nakrájet na kostičky a přimíchat třeba do ovocného salátu. Doporučujeme před konzumaci vychladit např. v lednici - její chuť se zvýrazní (nenechávat však v lednici déle uskladněné).
Dračí ovoce je plodem popínavého kaktusu známého jako pitaya rodu Hylocereus. Tato rostlina je původem z jižního Mexika, tichomořské části Guatemaly a Kostariky.
Dračí ovoce s červenou dužinou má velkou řadu odrůd a chutí. My preferujeme odrůdu Tesoro, která je sladká a po krátkém vychlazení je příjemným osvěžením v parných letních dnech.
Dračí ovoce má rozloženou produkci, která trvá od poloviny července do prosince. Sklízení plodů se musí provádět, když jsou zralé, s řezem od stopky, přičemž je třeba dbát na to, aby nedošlo k poškození plodu nebo listu.
Nejlepší teplota pro skladování je 15 až 19 °C. Pokud se dračí ovoce skladuje při pokojové teplotě, vydrží čerstvé pár dnů. Dračí ovoce ani další druhy tropického ovoce by se neměly skladovat v ledničce, protože při teplotě nižší než 10 °C ztrácí svoji chuť.