Edam je nizozemské město v provincii Severní Holandsko.
Jméno sýra Edam vzniklo ze slova dam (hráz) na malé říčce jménem E (nebo také IJe či Ye). Město dalo název sýru Edam, česky Eidam.
Tento sýr vyrábíme z šetrně pasterovaného mléka našich kraviček plemene Jersey, které obsahuje až 60 % tuku.
Vyznačuje se na řezu jemně žlutou barvou, na dotyk měkčí.
Má máslovou, jemně nakyslou chuť.
Mléko A2.
Mléko pochází od prapůvodního plemene dojnic. Jedná o mléko typu A2, které mimo jiné obsahuje původní typ kaseinu. Právě díky tomu může být lépe stravitelné a to dokonce i pro osoby, které běžné mléko hůře snáší. Jestli se chcete o mléku typu A2 dozvědět víc, mrkněte na náš blogový článek, kde jsme se o něm více rozepsali.
Odkaz na článek naleznete zde.