Křížaly neboli sušená jablka se vyrábí z různých odrůd jablek a jsou známé již nějaké to století. Ohleduplným sušením si zachovávají řadu prospěšných látek ale i výbornou chuť, která se odvíjí od použité odrůdy jablek (kyselejší/sladší). Díky sušení je však můžeme skladovat déle než čerstvá jablka. Strom jabloň, na které jablka rostou, pochází z Číny. Dnes na světě existuje 20 tisíc různých odrůd. Podle doby sklizně dělíme jablka na letní, podzimní a zimní.
Sušená jablka lze jíst samotná, jsou výbornou svačinkou do školy či do práce. Navíc na rozdíl od jablek v čerstvém stavu skoro nic neváží. Můžeme je použít i do štrúdlů, závinů, buchet či kaší.
Sušená jablka není před konzumací potřeba nijak tepelně upravovat. Můžeme je rovnou přimíchat k ořechům nebo jinému sušenému ovoci a mít výbornou snídaňovou směs, která nás nabudí na celý den. Lze z nich vyrábět i čaj. Stačí hrst křížal zalít horkou vodou a nechat louhovat. Jablka poté můžete ponechat v čaji a sníst nebo přecedit.
Věděli jste, že?
Jablka, i v jejich sušené podobě, jsou známá vysokým podílem vlákniny.