Lidově se mu říká kvaka, kvačka, kolník, hlavatice či dumlík. Správný název je ale brukev řepka tuřín. Setkat se s ním můžete na farmářských trzích, ale i v obchodech. Znovu se totiž vrací na výsluní. Jde o kořenovou zeleninu, často zaměňovanou s vodnicí. Na rozdíl od ní je ale spíše nazelenalý s fialovým okrajem a má oranžově nažloutlou dřeň.
Často se používá jako alternativa brambor, na rozdíl od nich ale neobsahuje tolik sacharidů, které se rozpadají na jednoduché cukry, což je klíčové pro diabetiky.
Připravit z něj můžete kaši, pyré, hodí se do polévek, omáček, dušený k masu, skvěle chutná pečený v troubě, upravit se dá i jako zelí. Výborné jsou také tuřínové hranolky osmahnuté na oleji. Vynikající je naložený na kyselo nebo jako kvašená zelenina. Mladé bulvy se konzumují i za syrova, skvěle se hodí do salátů. Báječně chutnají také jeho listy. Ty můžete naložit do salátu nebo uvařit jako špenát či přílohu.