Na kdouli v české kuchyni narazíte jen zřídka, toto ovoce upadlo téměř v zapomnění. Aromatická sladkokyselá chuť však dodává kdouli výjimečnost! Kdoule se zpracovávají podobně jako jablka a hrušky, tzn. je potřeba odstranit jádřinec. Díky vysokému obsahu pektinu má kdoule želírovací vlastnosti. Plody jsou částečně porostlé jemným chmýřím, čímž si kdoule již ve starém Římě vysloužila označení „vlněné jablko“.
Kdoule je nízkokalorické ovoce, neboť více než 80 % hmotnosti tvoří voda. Vysoký obsah vlákniny působí příznivě na trávení. Kdoule dále obsahují pektiny, jejichž želírovací vlastnosti lze s výhodou využít v kuchyni. Čím je ovoce zralejší, tím je obsah pektinů nižší. Kdoule kromě toho obsahují cenné minerály – zejména železo, zinek, draslík, vápník, měď a mangan. Navíc mají kdoule vysoký obsah vitaminu C.
Kdoule se v minulosti též využívaly jako vonítka do šatníků.
Kdouli lze požívat vždy jen tepelně zpracovanou.