Přírodní čerstvý sýr unikátního typu, protože se na rozdíl od všech ostatních druhů sýrů vyrábí bez použití syřidla tak, že se horké mléko vysráží přidáním dobře prokysané syrovátky. Ten náš je unikátní dvakrát, protože jej připravujeme z absolutně čerstvého, ještě teplého a nijak neupravovaného plnotučného kravského mléka, které do výrobny vozíme přímo ze sousedící dojírny.
Výrobní postup je prastarý a jeho zásadní přínos spočívá v tom, že do sýrové hmoty jsou vneseny nejen všechny mléčné bílkoviny, aminokyseliny, minerály a vitamíny, ale navíc také většina syrovátkových, které jsou dieteticky mnohem cennější než mléčné. Delší expozice vysokou teplotou při výrobě zapříčiňuje neobvykle lehkou stravitelnost a specifickou, velmi jemnou, delikátní chuť tohoto sýru.
V porovnání s z masovou produkcí má významně vyšší biologickou i nutriční hodnotu, podstatně nižší obsah soli a díky lehké stravitelnosti nezatěžuje trávicí trakt.
Je tedy ideální potravinou pro všechny, kteří se ze zdravotních či estetických důvodů chtějí či potřebují stravovat dietně, stejně jako pro sportovce, seniory a dokonce i děti.
Čerstvý může být ve studené kuchyni samostatně nebo jako součást salátů či obložených mís. Ideálně se pro svoji lahodnou chuť hodí jako příloha k vínům. Tepelně jej lze upravovat různými způsoby a nepochybně oceníte i to, že při grilování či smažení zůstává stabilní a neroztéká se.
Sušina min. 42 %, tuk v sušině min. 44 %.