Cibule obsahuje množství vitaminů a minerálů. Říká se, že vařit jídla s cibulí znamená „Vařit jako sedlák a jíst jako král”.
Cibule je bohatá na kyselinu listovou (acidum folicum , vitamin B9), ale i jiné vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin E a karoteny. Z minerálů v cibuli nalezneme důležité prvky jako železo, zinek, síru, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď a jód. Je opravdovou zásobárnou životně důležitých látek. Od nepaměti se používá v lidové medicíně k redukci vysokého krevního tlaku a prevenci křečových žil a hemeroidů. Má také dezinfekční a antibiotické účinky při léčbě kožních nemocí, jako je plíseň nebo bradavice.
Starý dobrý recept na kašel - šťáva z nakrájené a cukrem zasypané cibule. Podobný účinek má také odvar z cibule, který je známý jako cibulový čaj.