Recenze podniku
Localis

Yannka
4/5

Prostředí/Personál/Kvalita: 4/4/4
Sepsala Yannka z 51 návštěv
Naposledy upraveno 15. září 2015

Jelikož je tempo zvyšování gastronomické úrovně v regionu bohužel stále hlemýždí, zůstává Localis na hradecké scéně i nadále ojedinělým úkazem.

Od mé minulé recenze se v Localisu vylepšilo téměř vše, k čemu jsem v minulé recenzi měla výhrady.

Nejvíc ze všeho mě těší úsměvy obsluhy, která je vždy milá a pohodová a výrazně přispěla k celkově vřelejší atmosféře. V obědových menu pokračuje snaha o co nejméně opakovaná jídla, dochucení bývá výraznější a posun k lepšímu vnímám i u polévek. Vadou na kráse jsou snad jen neochucené listové saláty. I dezertů na výběr je více, v nabídce bývá vždy několik sezonních dortíků a domácí zmrzlina. I přes velkou zahrádku a rozšíření o další místnost mívá restaurace přes oběd plno, což svědčí o stoupající oblibě. V okolí skutečně nenajdete nic srovnatelného z pohledu čistoty provedení a poměru ceny a kvality. Je to také jedna z mála místních restaurací, která přizpůsobuje nabídku klimatické situaci a nepodává v 35 stupních pečená kolena a horké vývary.

Pokud bych měla Localisu něco vytknout, bylo by to dle mého názoru až příliš stručné stálé menu na to, že se mění maximálně třikrát do roka a to pouze částečně. V rámci denní nabídky se občas objeví jedno až dvě jídla navíc, ale obecně je menu velmi krátké na to, aby sem člověk častěji zašel na večeři a mohl se těšit na něco nového.

Dokud se v HK něco výrazně nezmění a Localisu nevznikne konkurence, může se restaurace nicméně stále právem považovat za hradeckou špičku.

Původní recenze z jara 2014

Mezi roky zavedenými restauracemi na Velkém náměstí funguje mladý Localis se sympatickou samozřejmostí, jakoby ve svém vlastním malém vesmíru. Své hosty si již dávno našel, v exponovaných hodinách začíná být problém najít místo. Nedivím se – okolní restaurace překonává v poměru kvalita/cena rozdílem několika tříd.

Lokálnost vyplývající z názvu se vztahuje spíše na suroviny, které zde účinkují v receptech inspirovaných poměrně širokou oblastí – středomořskou, blízkovýchodní, občas i vzdálenější. Jídla jako anglický roastbeef či řecká moussaka tu nepůsobí směšně či nepatřičně, jelikož pravidla jednotlivých kuchyní jsou kuchaři respektována. Ať už si vyberete cokoli, jídla tu vždy dokážou příjemně odlehčit a hezky jednoduše naservírovat. Vodovoda zdarma je samozřejmostí. Jednoduché prostředí je pro mě možná až trochu fádní, vysoce ovšem hodnotím absenci nejen cigaretového kouře, ale i jakýchkoli kuchyňských pachů.

Jako místní mám možnost testovat kromě stálé nabídky i denní menu a právě ta bych ráda vyzdvihla. Příliš mnoho podniků polední nabídku odbývá jídly, která jakoby ani nepatřila do jejich konceptu; zde jsou však obědy sledem zajímavých a málokdy se opakujících nápadů. Zvýhodněné menu s polévkou (95 Kč) tvoří dvě jídla, z toho jedno vegetariánské. Maso je vždy dokonale měkké, s intenzivní chutí nepřebitou zbytečnou náloží koření – většinou jen s dotekem česneku, rozmarýnu, nebo třeba kapkou javorového sirupu v omáčce. Zatímco mnohé restaurace jsou spíše básníky jídelního lístku a na talíři pak tu poezii marně hledáte, v Localisu je to naopak a z jednoduše popsané přílohy či omáčky se vyklube řemeslně perfektně zpracovaná věc, jako např. dokonale provedené brambory dauphinoise nebo chuťově explozivní a téměř se vznášející kukuřičný knedlík.

Tleskám každé restauraci, kde pochopí, že vegetariáni se neživí jen zeleným salátem a potřebují normální vyvážené jídlo s proteiny. V Localisu to řeší mimo jiné pestrou škálou luštěnin a obilovin v kombinaci se sezonní zeleninou, houbami či lokálními sýry. Pro ilustraci z poslední doby – karbanátky z červené čočky s basmati rýží a rajčatovo-zázvorovou omáčkou, grilovaná polenta s opečenou hlívou, tagliatelle s fenyklovým pestem, baby špenátem, bílými fazolkami a zralým pecorinem, grilovaný farmářský sýr s medem a dýňovou kaší. Méně povedených jídel je pomálu, nadšená nejsem např. z jejich rizot. Občas bych taky přece jen trochu doladila celkové dochucení (jakožto notorická octomilka hlavně aciditu), a to zejména u polévek, které tu v rámci menu vnímám maličko „na chvostu“ a kterým by mimochodem slušely nějaké elegantnější talíře.

Pro jídla z karty, kde už jsou ceny na HK trochu výše, platí vše již uvedené – lehkost, přímočarost, chuťově intenzivní vyzrálé a šetrně připravené maso. V létě saláty z nových brambor ve slupce, v zimě třeba kachní prsa sous-vide s vločkami fleur de sel a uzenou bramborovou kaší nebo lín s lehoučkou vinnou omáčkou. Uvítala bych širší a zajímavější nabídku dezertů. A až se rychlí, zdvořilí, ale poněkud chladní obsluhující začnou víc usmívat a aktivněji komunikovat, moje srdíčko svítící u jejich podniku jim pak bude patřit již zcela bez výhrad:)

Sepsáno na základě návštěv

4/5
24. květen 2018
4/5
7. květen 2017
4/5
19. září 2016
4/5
27. květen 2016
4/5
22. leden 2016
4/5
17. prosinec 2015
4/5
9. prosinec 2015
4/5
22. říjen 2015
4/5
7. říjen 2015
4/5
3. říjen 2015
4/5
10. září 2015
4/5
30. červen 2015
4/5
11. červen 2015
4/5
24. duben 2015
4/5
27. březen 2015
4/5
6. březen 2015
4/5
27. únor 2015
4/5
17. únor 2015
4/5
23. leden 2015
4/5
16. leden 2015
4/5
14. leden 2015
4/5
30. listopad 2014
4/5
28. listopad 2014
4/5
21. listopad 2014
4/5
13. listopad 2014
4/5
24. říjen 2014
4/5
13. říjen 2014
4/5
22. září 2014
4/5
16. září 2014
4/5
8. září 2014
4/5
29. srpen 2014
4/5
25. srpen 2014
4/5
12. květen 2014
4/5
7. květen 2014
4/5
28. duben 2014
4/5
9. duben 2014
4/5
3. duben 2014
4/5
31. březen 2014
4/5
24. březen 2014
4/5
21. březen 2014
4/5
20. březen 2014
4/5
10. březen 2014
4/5
7. březen 2014
4/5
19. únor 2014
4/5
12. únor 2014
4/5
8. únor 2014
4/5
7. únor 2014
4/5
4. únor 2014
4/5
17. leden 2014
4/5
26. září 2013
4/5
16. červenec 2013


Scuk blog

Co si trochu osladit život nebo jarní smoothie? 🍓Zkuste to třeba...

22. březen 2018

Ochutnejte čerstvé těstoviny od Pasta Fresca 🍝👌 Link v biu...

21. březen 2018

Právě začínáme oslovovat blogery, foodies a jiné nadšence do...

19. březen 2018