Recenze podniku
Katsura

Michala
4/5

Prostředí/Personál/Kvalita: 3/4/4
Sepsala Michala z 2 návštěv
Naposledy upraveno 4. leden 2014

Nenechte se odradit hotelem Diplomat a vyrazte do Katsury. Na talíř dostanete pestrou přehlídku japonských chutí a vůní za fér ceny.

„Děkujeme, že jste se vrátili.“ Takhle nás uvítala slečna servírka v dejvické Katsuře a hned na začátku potvrdila, že tenhle podnik je srdeční záležitost. Já tuhle větu slyšela v restauraci poprvé.

Katsura je podnik, který si na nic nehraje a vy se tu můžete cítit úplně v pohodě. Interiér připomíná spíš jídelnu, dress code nemusíte vůbec řešit a je dost možné, že tu budete jediní nejaponští hosté (z personálu je Čech pouze sushi-tvůrce:). Restaurace je bohužel kuřácká, ale i když při obou mých návštěvách vždy někdo kouřil, dalo se to v pohodě přežít.

V Katsuře obsluhují Japonky – nečekejte, že umí perfektně česky, ale jazykové bariéry se nebojte. Čemu jedna strana nerozumí, to se dožene gestikulací – panuje tu opravdu příjemně uvolněná atmosféra.

Výhodou jídla v Katsuře je to, že tu za večer můžete okusit hromadu chutí. Je to díky kombinaci malých porcí, možnosti jídlo u stolu sdílet a příznivých cen. Vybírejte hlavně z denní nabídky, ale nebojte se menu pořádně prozkoumat.

Na předkrm jsme si dali kombinaci pickles – nakládaných okurek, ředkve, hub, cibulek, zelí a ještě dalších roztodivných tvarů a barev, ne vše se nám podařilo identifikovat. Pickles jsou ideální předkrm – nakyslé, někdy křupavé, lehké a osvěžující. Dále hovězí jazyk (trochu gumovější) a taky bůček v jakési sladké „polévce". K němu byla jako doplněk "hořčice“, uvozovky proto, že její pálivost byla asi 10× větší, než má dijonská hořčice. Bůček byl měkoučký, rozplývavý a nasládlý, se spoustou tuku – pro mě jedno z nejlepších jídel večera. Skvělý byl i další předkrm (víc už jich nebylo:) – hovězí syrové plátky (tataki) dochucené sosem a zeleninou – dalo by se to přirovnat ke carpacciu, ale chutě byly mnohem komplexnější a zajímavější. Jednalo se o položku z denní nabídky. Předkrmy se cenou pohybovaly cca mezi 100–150 Kč.

Hlavním chodem byl sashimi set (530 Kč) a k němu saké. Chtěli jsme teplé, ale slečna nás upozornila, že mají dobré saké (270 Kč za 180 ml, což pohodlně stačí pro dva k hlavnímu chodu), a to je lepší vychutnat studené, takže jsme si nechali poradit. Sashimi pro mě bylo zážitkem při obou návštěvách. Bezkonkurenční je losos (v setu 6×) – čerstvý, s jemnou, násladlo-rybovou chutí, a svatojakubky (3×). Zážitek z nich se těžko popisuje, ale je to ten druh jídla, kdy zavřete oči a chcete, aby na vás nikdo nemluvil:) V setu byla také chobotnice (4×), sépie (4×), tuňák (6×), surimi (2×) a pravděpodobně také mečoun (3×) a máslová ryba (3×). Celý set je neskutečná přehlídka textur a konzistencí rybího masa – třeba sépie připomínala texturou lichi:)

Večeři uzavřely rýžové koláčky (víc žvýkavé a méně pružné, než jakou mám s nimi obvyklou zkušenost) a čajová zmrzlina doplněná exotickým ovocem.

Nejlepší na tom celém jsou dvě věci: 1. I přes množství zkonzumovaného jídla se člověk necítí k smrti přejedený. 2. Účet se i se 4 malými pivy á 60 Kč vešel do dvou tisíc.

Sepsáno na základě návštěv

4/5
27. září 2013
4/5
17. duben 2010


Scuk blog

Co si trochu osladit život nebo jarní smoothie? 🍓Zkuste to třeba...

22. březen 2018

Ochutnejte čerstvé těstoviny od Pasta Fresca 🍝👌 Link v biu...

21. březen 2018

Právě začínáme oslovovat blogery, foodies a jiné nadšence do...

19. březen 2018