Recenze podniku
La Divinita

Hedvika
3/5

Prostředí/Personál/Kvalita: 3/4/3
Sepsala Hedvika z 1 návštěvy
Napsáno 8. listopad 2015

Konečně mladoboleslavský café-restaurant, kde se člověk s chutí nají!

Chcete-li začít kavárnu La Divinita zvolna oťukávat na webových stránkách, nelekněte se prosím. Poselství o otevřených srdcích a všeobjímající lásce jsou nepochybně míněna upřímně, ale co je moc… Navíc na vás znovu vybafnou i z jídelního lístku prostřednictvím láskyplných citátů. Tedy, já proti hodnotám lásky a vzájemnosti v podstatě nic nemám, ale preferuji jejich prezentaci spíš pořádným kusem žvance než mašličkami a růžičkami.

Pokud se ovšem dokážete přenést přes všechny ty ňuňavé slaninky, salátky a toustíky, které menu nabízí a které jsou pro jistotu vždycky ještě zakápnuté, ovoněné a prodchnuté, dál už to bude jenom lepší. Například interiér kavárny je laděn o dost mírněji – ty dva andílky na zdi přežijete, a zámecká polstrovaná křesla tu mají pohodlná. A personál není žádná sbírka mimózních srdíčkových lidiček. Mladý číšník, který mě obsluhoval, sice oplýval andělskými úsměvy, ale kromě nich navíc dokázal velmi zručně popsat, co v jídelním lístku mají, z čeho a jak se to vyrábí, a ochotně se mnou sdílel i zážitky z ochutnávky, kterou personál v souvislosti s novým menu vždycky absolvuje.

Abyste rozuměli, stálý jídelní lístek je tady jenom taková nouzovka. Podnik co dva týdny připraví nové sezónní menu – polévku, dvě či tři hlavní jídla, pár dezertů. Já měla štěstí na dýňové hody. Krémová dýňová polévka oplývala jemně smetanovou konzistencí a zejména vymazlenou kombinací chutí: dýňový olej a trochu pražených dýňových semínek jsem čekala, ale pár strouhanců silného čedaru mě překvapilo – a k nasládlé chuti polévky se hodily výborně. Dýňový “cheesecake” byl tak trochu past na hosty, ve skutečnosti se totiž jednalo o křehký koláč s dýňovou náplní, zřejmě podepřenou ricottou nebo mascarpone. Opět jsem ocenila vyladěné ochucení – dýně, cukr, sýr, skořice – ale tentokrát i texturu, v krémové náplni totiž byly malé kousky měkké dýně. Škoda, že už se do mě nevešlo ani dýňové rizoto, ani dýňové nočky s krůtím, protože bych byla s chutí zkoumala dál, co a jak tenhle kuchař či kuchařka ještě dokáže nakombinovat.

Tím spíš mě mrzí, že je v kavárně jen malá pozornost věnovaná kávě. Nahořklé espresso Illy nevyznívá nijak dobře a ani plovoucí bublavá pěna na vrch mu čest nedělá. Na druhou stranu domácí produkty, zejména marmelády a sirupy, které si v kavárně můžete koupit, jsou příjemným bonusem.

Nevím, jak se místní dívají na ceny – za polévku tu necháte kolem 60,– Kč, hlavní jídlo se bude blížit ke 200,– (možná je i přeskočí) – nicméně pro mě bylo nacenění jídla s ohledem na jeho kvalitu naprosto odpovídající. S chutí sem znovu zajdu na něco k snědku a uvidím: buď trochu zapracují na baristech, nebo holt bude v Boleslavi třeba hledat si na kafe jiný lokál.

Sepsáno na základě návštěv

3/5
26. říjen 2015


Scuk blog

Co si trochu osladit život nebo jarní smoothie? 🍓Zkuste to třeba...

22. březen 2018

Ochutnejte čerstvé těstoviny od Pasta Fresca 🍝👌 Link v biu...

21. březen 2018

Právě začínáme oslovovat blogery, foodies a jiné nadšence do...

19. březen 2018